Vandaag is het: maandag 27.05.2019

De stille getuige van de Verrijzenis

Auteur: ks. Mieczysław Piotrowski TChr

Niemand is eigenlijk getuige geweest van het moment van Christus verrijzenis. Voordat Zijn lichaam in het graf werd gelegd, was het gewikkeld in een linnen doek. Dit begrafeniskleed was tevens een soort omslagdoek. Het lichaam was in de lengte op de ene helft van het doek gelegd, terwijl de andere helft het lichaam van het gezicht tot aan de voeten bedekte.

Langer dan een eeuw, hebben verschillende specialisten zich bezig gehouden met het wetenschappelijk onderzoek naar de Lijkwade van Turijn. Overweldigend is dat dit onderzoek wijst op de echtheid. Als gevolg daarvan is de Heilige Lijkwade ‘s werelds meest beroemde Christelijke relikwie geworden, welke de wetenschap blijft verbazen door zijn ‘real life’ beschrijving van Jezus Lijden, Dood en Verrijzenis.

Volgens de wetenschappers is de verschenen afdruk op de Lijkwade gemaakt door het ‘echte’ lichaam van een gekruisigde man. De afbeelding van het lichaam op de Lijkwade is een fotografisch negatief, terwijl de bloedresten verschijnen als een positieve afdruk.

Na de reis der tijd te hebben overleefd, wordt het kostbare relikwie bewaard in Turijn, Italië.

Twee Amerikaanse natuurkundigen, dr. John Jackson en dr. Eric Jumper verbonden aan de U.S. Airforce Academie, ontdekten dat de afbeelding op de Lijkwade driedimensionaal is.

Meervoudige, gedetailleerde testen hebben bevestigd dat moderne wetenschap niet in staat is zo’n afbeelding te reproduceren.

Geen beeldhouwer kan dit namaken en ook geen verfkwast kan zo’n afbeelding maken. In feite is dit niet het werk van de mens, want daar draagt het geen aanwijzing voor, dat ieder stuk kunst karakteriseert.

De afbeelding op de Lijkwade is doorschijnend, geelachtig van kleur, wat moeilijk uit te leggen is, omdat er geen sporen van enige kleurstof of verf gevonden zijn.

Alleen de oppervlakte van de stof draagt de indruk van de beeltenis. Van de meer dan 100 vezels die de draad vormen, zijn er maar twee of drie aan de oppervlakte geel gekleurd, dus de beeltenis is niet door het doek heen gedrongen.

Pogingen om de kleur van bepaalde draden te verwijderen, door het toepassen van 25 in laboratoria toegepaste verf-verwijderaars en oplosmiddelen, zijn ineffectief gebleken. Dus het is wetenschappelijk bewezen dat de afbeelding onuitwisbaar is. Een drie-dimensionale afdruk van de afbeelding heeft de wetenschappers geholpen om twee kleine munten te identificeren, welke op de ogen van de ‘Man van de Lijkwade’ lagen.

Lees meer in “Bemint elkander!” 1/2015

teruggaan

Copyright © Wydawnictwo Agape Sp. z o.o. ul. Panny Marii 4, 60-962 Poznań, tel./ fax: 61/ 852 32 82 | tel. 61/ 647 26 86