hoofdpagina

Het Ex Tempore-ensemble brengt twee concerten met werken uit de Occo-Codex

lut 26, 2020 Redactie

Het Ex Tempore-ensemble brengt twee concerten met werken uit de Occo-Codex in Amsterdam en Heiloo ter gelegenheid van de 675ste verjaardag van het Amsterdamse eucharistische mirakel

Op 14 en 15 maart worden er twee concerten uitgevoerd door het nieuwe “Ex-Tempore” ensemble,  een internationaal koor onder leiding van Marcel Pérès, de internationaal beroemde componist, orgelist en onderzoeker van middeleeuwse muziek. Het is nu, op de 675ste verjaardag van het Amsterdams mirakel, dat het koor naar Amsterdam en Heiloo komt om de viering van dit unieke evenement bij te wonen met een programma gebaseerd op de Amsterdamse Occo Codex.

Bemint elkander! is mediapartner

 

Ex Tempore

Het “Chorus ex Tempore”-project wil zangers opleiden en vertrouwd maken met de middeleeuwse manuscripten in hun originele schrijfwijze, vooral de minst bekende partituren.

De kennis van de originele documenten en hun schrijfwijze is essentieel om de natuur en de interne dynamiek van de klankarchitectuur te vatten. Het koor is toegankelijk voor iedereen, studenten, amateurs en professionelen die komen uit allerlei landen (vooral Polen, maar ook Italië, Portugal, Frankrijk, Litouwen, Estland, Hongarije, Tsjechië, …).
Het project startte in 2019 en was toegewijd aan de Occo Codex, In de volgende jaren komen ook nog andere repertoires aan bod.
De Occo Codex is een manuscript dat tot stand kwam in het begin van de 16de eeuw in het Atelier van Petrus Alamiré, de meest geniale kalligrafist van zijn tijd. Het bevat vele meesterwerken van Frans-Vlaamse polyfonie uit de 15de eeuw. Sommige zijn bekend en werden gecomponeerd door beroemde zangers van die tijd zoals Isaac, Mouton, Josquin Despez. Andere werken zijn anoniem.

 

Eucharistisch wonder in Amsterdam

Het manuscript werd besteld om gebruikt te worden in een Amsterdamse kerk, de Heilige Stede, die toegewijd was aan de aanbidding van het Allerheiligste Sacrament. Ze werd in de 14de eeuw gebouwd op de plaats waar het wonder plaats vond. Een gewijde hostie, die in het vuur werd geworpen verbrandde niet. (Zie hier voor meer informatie)
Dit wonder had een heel groot impact en maakte van Amsterdam een religieus centrum. Tot op vandaag wordt er elk jaar een grote stille processie gevormd midden maart in Amsterdam ter aandenken van het mirakel. Ze begint om middernacht en wordt door duizenden mensen bijgewoond.
In maart 2020, na een jaar van voorbereiding komt het Ex-Tempore” vocaal ensemble naar Amsterdam om dit repertoire te ere van het Heilig Sacrament te zingen. Ze zullen o.a. de Missa Pange Lingua van Josquin Deprez uitvoeren naast andere polyfonische schatten waarvan sommigen enkel in de Occo Codex kunnen gevonden worden waar ze stil wachten op het moment waarop ze herontdekt worden.

 

Dirigent Marcel Pérès

Het ensemble wordt gedirigeerd door Marcel Pérès. Na zijn orgel- en compositiestudies aan het Conservatorium te Nice volgde hij een muzikale opleiding in Groot-Brittannië en Canada. In 1979, terug in Europa begon hij zijn specialisatie als onderzoeker van de middeleeuwse muziek.

Marcel Peres is de oprichter van het CERIMM (Centre Européen pour la Recherche sur l’Interprétation des Musiques Médiévales) en heeft meer dan 40 Cd’s opgenomen met het Organum ensemble, waarvan vele een internationale prijs toegekend kregen. Hij is ook een erkend componist en zijn internationale activiteiten werden bevestigd door verschillende prijzen en onderscheidingen.

Bemint Elkander!” (de Nederlandse versie van „Miłujcie się!”) is een van de mediapartners van de concerten.

De concerten vinden plaats op

14 maart 2020 om 19:15 uur te Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood, Bedevaartkapel te Heiloo / meer informatie
15 maart 2020 te Amsterdam, De Krijtberg, Singel 446:
Om 9:30 uur – Zingen tijdens Heilige Mis
Om 15:00 uur: Concert met de Missa Pange Lingua van Josquin Desprez en andere stukken uit de Amsterdamse Occo Codex

Meer informatie – klik hier